ORKESTRA ŞEFİ (MAESTRO), Roger Nierenberg
Kitabın yazarı aynı zamanda gerçek bir orkestra şefi olan Roger Nierenberg. Yazar bir şirketi orkestraya ve şirket çalışanlarını da orkestranın birbirinden farklı müzisyenlerine benzetiyor. Kitap, bir yöneticinin tüm ekibinin uyumunu sağlayarak bütünsel başarıyı ileriye taşıyabileceğinden hareket ediyor. Burada önemli noktalardan birinin çalışanlara bir miktar özgünlük bırakarak onlara güvenmek olduğunun altını çizerken, bireysel mükemmeliyet ile bütünsel mükemmelliğin aynı şey olmadığını ifade ediyor. Yöneticinin işini iyi yapabilmesinin sırrının ortak ulaşılacak vizyonun doğru aktarılmasında ve ekip arkadaşlarının kattıkları değerin fark edilip ortak ahengin yakalanmasında olduğunu belirtiyor.
Kitabın yazım dilinin bir iş kitabının didaktik havasından çok, bir kişisel gelişim akışında olması sebebiyle Nierenberg; okuyucuyu da kolayca bu benzetmenin getirdiği yeni bakış açısına yaklaştırabiliyor.
BİR TAKIMIN 5 FONKSİYON BOZUKLUĞU (THE FIVE DYSFUNCTIONS OF A TEAM), Patrick Lencioni
Patrick Lencioni'nin kitabı, yeni bir yönetici olarak katıldığı ekibindeki durumu anlama ve yapısal değişiklikler yapma ihtiyacındaki bir kişinin hikayesinden yola çıkarak, birbirine kenetlenmiş bir ekip yaratmanın inceliklerine odaklanıyor. Bir ekibin ideal yapısında olmamasının 5 temel noktadan kaynaklanabileceğinin altını çiziyor:
- Güvensizlik: Ekip arkadaşlarınızın zayıf noktalarını / incinebilecekleri alanları bilmeniz, birbirinize duyacağınız güvenin en önemli yapı taşları olacaktır. Burada önemli olan diğerlerinden farklı olan alanlardaki katma değeri ortaya çıkarıp farklılıkları ve eksiklikleri birlikte değerlendirerek ortaklık duygusunu yaratmak olmalı.
- Çatışma Korkusu: Birbirine güvenmeyen kişilerin oluşturduğu ekiplerde tartışmalar çok uzadığı ve kabullenmeler rasyonel düzeyde gerçekleşmediği için ortak alınan kararlar, en doğru olanlar değil en az çatışma yaratanlar olacaktır.
- Mutabakat Eksikliği: Kararların herkesin görüşleri alındıktan sonra oluşacak tartışma ortamında en rasyonel şekilde ve açık olarak alınmadığı durumlarda ekiplerin alınan kararlara bağlılıkları daha az oluyor.
- Sorumluluktan Kaçınma: Tüm ekip üyelerinin alınan kararların arkasında bulunmadığı durumlarda, ekip üyelerinin kendilerini tamamen sorumlu hissetmesi ve birbirlerini de sorumlulukları konusunda uyarması mümkün olmuyor.
- Sonuçların İhmali: Ortak alınan kararların sorumluluğunu taşımayan ekiplerde bireysel hedefler, ekip hedeflerinin önüne geçebiliyor.
BONUS: Google'ın başarılı ekiplerle ilgili son dönemde yaptığı Project Oxygen isimli araştırma, iyi yöneticinin sahip olması gereken 10 özelliği, başarılı ekiplerden hareket ederek listeleyen yaklaşımıyla da ilginizi çekebilir:
- Teknik direktör (Is a good coach)
- Yetki vermek (Empowers team and does not micromanage)
- Kapsayıcı (Creates an inclusive team environment, showing concern for success and well-being)
- Sonuç odaklı (Is productive and results-oriented)
- Güçlü iletişim (Is a good communicator — listens and shares information)
- Kariyeri düşünen (Supports career development and discusses performance)
- Ekip vizyonu (Has a clear vision/strategy for the team)
- Teknik yetkinlik (Has key technical skills to help advise the team)
- İşbirliği (Collaborates across Google)
- Karar alıcı (Is a strong decision maker)