18 Aralık 2014 Perşembe

Mobil Ticaret ve Pazarlama ile ilgili en güncel veriler

Mobil internetin birçok sektör üzerinde yarattığı dönüşüm çok hızlı gerçekleşiyor. Bu trendlere dair son dönemde gözden kaçırmış olabileceğiniz raporları paylaşmak istedim.

Tüm dünyada 2018 yılı itibariyle 8 milyara yakın mobil internet kullanıcısı olması bekleniyor. (Kaynak: pwc 2014)





Türkiye'de ise eylül 2014 itibariyle 30 milyon cep telefonu üzerinden (mobil) internet abonesi bulunuyor. (Kaynak: BTK 2014)



Akıllı telefon kullanıcı adedinin 2017 yılı itibariyle 2,5 milyara ulaşması öngörülüyor. (Kaynak: emarketer 2014)





Dünyadaki mobil dönüşümün merkezinde akıllı telefon geçişini yaşamaya başlayan Çin ve Hindistan yer alıyor. (Kaynak: emarketer 2014)



İnsanların %40'ı mobil cihazlarını bilgiye ulaşmada en önemli kanal olarak görüyor. (Kaynak: xAd & Telmetrics 2014)




Avrupa ve Amerika'da sosyal medya ve haber okuma ağırlıklı olan mobil internet aktiviteleri, Çin ve Japonya gibi mobil konusunda öncü ülkelerde internet alışverişine kayıyor. (Kaynak: Ofcom 2014)


Tüketicilerin %32'si mağaza içerisinde mobil cihazlarından araştırma yaptıktan sonra satın alma kararını değiştiriyor. (Kaynak: Mobilemarketingwatch)



E-ticaret sitelerinin trafiklerinin %30'undan fazlası mobil cihazlardan geliyor. (Kaynak: Business Insider & Monetate 2014)



Online perakende işlemlerinin mobil cihazlarda gerçekleşen kısmı, global ortalamada %30'a ulaştı. (Kaynak: Criteo 2014)



2018 yılı itibariyle Avrupa e-ticaret hacminin yarısının mobil cihaz kullanıcılarından kaynaklanacağı ifade ediliyor. (Kaynak: Tradedoubler Research 2014)



Dünyadaki birçok sektör mobilize tüketicilere uyum sağladıkça, toplam ekonomik büyüklüğün mobilden etkilenen kısmının ciddi bir büyüme göstererek; 2017 yılı itibariyle 700 milyar dolara erişmesi bekleniyor. (Kaynak: Digi-Capital 2014)




Mobil ödeme sektörü hacminin 2019 yılı itibariyle sadece ABD'de 142 milyar dolara ulaşması, bunun 91 milyar dolarının mobil site ve uygulamalardan yapılan alışverişlerden oluşacağı tahmin ediliyor. (Kaynak: Forrester 2014)


İnternet üzerinde video izleme tercihi mobil cihazlara kayıyor. Türkiye'de aktif internet kullanıcılarının %11′i (3 milyon kişi) cep telefonlarından TV seyrediyor(Kaynak: iab Türkiye 2014)



Mobil internetin genişlemesine paralel olarak mobil reklamcılığın da büyüyerek seneye 64 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor. (Kaynak: emarketer 2014)




Yoksa sizin dijital varlıklarınız (reklamlarınız, web siteniz, mağazanız) hala her tür mobil cihaz ile uyumlu değil mi? 

29 Kasım 2014 Cumartesi

Cep Telefonu ve İnternetin Birlikteliği, Dünyayı Nereye Götürüyor?

Cep telefonları, iletişimi global düzeyde kişisel hale getirdi; çünkü artık dünya nüfusunun %95'inden fazlasının kendine ait eşsiz bir numarası var. İnternet bağlantısı ve kullanım tecrübesinin gelişmesi sayesinde de uygun maliyetlerle görüntülü iletişim yapılabilecek düzeye eriştik.

İnternetin cep telefonlarına girmesinin getirileri sadece iletişim sektörü ile sınırlı değil. Eğlenceden, sağlığa, pazarlamadan ticarete kadar her sektör; gün boyunca kullanıcılarından en fazla yarım metre uzakta kalan bu akıllı cihazların neden olduğu ciddi bir değişimi yaşıyor.

Teknolojik gelişmeye paralel olarak internet tecrübesi cihazlar arasında birbirine yaklaşmaya başladı. Bu nedenle kullanıcılar, artık internete girmek için kendilerine fiziksel olarak en yakın cihazı seçiyor (Bu eğilime yakınlık / proximity deniyor). Gittikçe daha çok tercih edilmeye başlanan cep telefonları toplam internet kullanımının ve haliyle de yaratılan verilerin ana kaynağını oluşturuyor. Ortalama bir akıllı telefonu kullanıcısının gün boyunca 150 kez telefonuna baktığını da bir kenara not edelim.

Kullanıcıların kendileri hakkında mobil cihazların lokasyon gibi özellikler ve sosyal medyadaki beğeniler gibi veriler yardımıyla arkalarında bıraktığı sanal bilgi yığınlarını, noktaları birleştirme bulmacalarına benzetebiliriz. Artık bu noktaları kim daha iyi birleştirebilirse, o daha sağlıklı ürün ve servisler sağlayabilme gücüne kavuşacak. Eskiden potansiyel müşterileri hakkında (anketlere, değerlendirmelere, .. dayalı) tahminler yürüterek iş yapan her tür şirket / iş modeli; kullanıcıların gerçek verilerini işlemek gibi bir fırsat / engel ile karşı karşıya kalacak.

İnternete bağlı cep telefonları sayesinde kişiler hakkında ortaya çıkan dağınık verileri doğru şekilde analiz edebilen firmalar, şimdiden ciddi büyüklüklere erişti. Akıllı telefonların yeni özellikleri olan lokasyon'u kullanan Uber ve HotelTonight, fotoğraf'ı kullanan Instagram ve video'yu kullanan Vine; yeni jenerasyonun ilk ürünleri / aktörleri. Bu dönüşümü hızlı kavrayan büyük şirketler de ürünlerine mobil sinyalleri adapte etmek için ciddi emek veriyor. Neredeyse tamamen mobil bir ürün haline gelen Google Maps ve izlemelerin yarısına yakını mobilden gelen Youtube'un son birkaç senedeki dönüşümleri, ürün geliştirme başarılarından kaynaklanıyor.

Kitlesel iletişim, satış, üretim ve pazarlama tekniklerinin tümüyle değişeceği bir döneme giriyoruz. Birçok sektörü derinden etkileyecek bu süreçte, ortaya çıkacak en önemli tartışma Büyük Veri üzerine olacak. Asıl amaç eldeki bilgi yığınını en kolay / basit şekilde çözümleyebilmek ise pazarlama sektörü şimdiden iyi bir mesafe almış durumda. Aşağıdaki videolarda pazarlamanın mobil cihazların yardımıyla nasıl kişiselleşmiş bir tecrübeye dönüştüğünü örnekleriyle paylaşmak istedim:

ADIDAS - Window Shopping: https://www.youtube.com/watch?v=m4AnJI8GBYI
TELEKOM - Gallery In The Sky: https://www.youtube.com/watch?v=VpSf4Z9tbz0

11 Ekim 2014 Cumartesi

Perakendedeki Dijital Dönüşümün En Güncel Örnekleri

İnternetin tüketicilerin davranışlarını, alışveriş öncesinden mağaza içerisine kadar değiştirdiği bir dönem yaşıyoruz. Geleneksel perakendeciler de bu değişimi iş modellerini dönüştürerek karşılamaya çalışıyor: multi-channel (çoklu kanal) ve omni-channel (tek deneyim) olarak adlandırılan dijital değişimleri birkaç başlık altında örneklemek istedim:

Mağaza İçi Tecrübenin Dijitalleşmesi

Stokların tümüyle erişime açılması: JCPenny'nin tüm envanterlerini mağaza müşterilerinin erişimine açtığı mağaza içi kioskları yaygınlaşmaya başladı.


Yeni interaktif müşteri deneyimi: Nike'ın Fuelstation isimli sosyal platformlarda paylaşılabilir şekilde mağaza ziyaretçilerinin hareketlerinin görselleşmesini sağlayıcı interaktif tecrübeler artıyor.


Entegre müşteri deneyimi: Hointer'ın soyunma kabinlerine kadar entegre ettiği kişiye özel öneri sistemleri yaygınlaşıyor.


Mağaza içi dijital CRM: Timberland'in de bazı mağazalarında uygulamaya başladığı Beacon teknolojisi sayesinde (potansiyel) müşterilerle telefonları üzerinden kişiye özel iletişim yapılması mümkün.


Ödeme Sistemlerinin Dijitalleşmesi

İnternet siparişlerinde kapıda ödeme (Cash on delivery): Bu özellik günümüzde kargo firmalarının bir katma değerli servisi haline geldi.


İnternet siparişlerini mağazalarda ödeme: İnternet alışverişi bariyerlerinin en önemlisi olan ödeme güvenliği sorununu aşmak için Walmart'ın sunduğu yeni ödeme hizmeti güzel bir örnek.



Gönderimlerin Dijitalleşmesi

Aynı gün içerisinde gönderim (Same day delivery): Birçok perakendecinin diğerlerine göre tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden olan bu özellik de ayrı bir katma değerli hizmet haline gelmek üzere. (Örneğin: Google Shopping Express)


Mağaza içerisinde teslimat alanı (Pick at store): Best Buy'ın öncülerinden olduğu bu özellik, tam da internet siparişlerini istediği zaman teslim almak isteyen tüketicilere hitap ediyor.


İade / ürün teslim süreçlerinin dijitalleşmesi: Sears gibi yenilikçi firmalar iade sürecini kolaylaştırmak için müşterilerine özel alanlar sağlayıp süreci mobil cihazlarla yönetiyor.


E-ticaretin Depo / Lojistik Süreçlerine Entegrasyonu

Karanlık mağazalar (Dark stores): Tesco gibi geleneksel perakendeciler, şehir merkezlerindeki verimsiz mağazalarını online sipariş dağım merkezlerine dönüştürüyorlar.


Tek deneyim (Omni-channel): Macys gibi ciddi adette fiziksel mağazaları bulunan perakendeciler karmaşık tek deneyim süreçlerini yönetebilecekleri özel depolar kurmaya başladılar. Bu akıllı depolar, çok ciddi büyüklükteki ürün stoklarının bireysel gönderiler düzeyinde koordine edilebilmesini sağlıyor.


Mağazadışı Mobil Transformasyon

Dijital duvar mağazaları: Tesco'nun öncülüğünü yaptığı bu sanal mağazalar, barkod okuyuculu mobil uygulamaların popüler hale gelmesine ciddi bir katkı yaptı.


Sanal gerçeklik uygulamaları: Ikea'nın ilk uygulamalarından birini hayata geçirdiği interaktif çözümler sayesinde; tüketiciler için ürünlere sahip olmadan görsel anlamda aynı hisse ulaşmanın önü açılmış oldu.


E-ticaret Firmaları ile Ortaklıkları

Özel ürün gamı: Yeni modelleri sürekli ilgi çeken internet markası Bonobos'un dünyaca ünlü perakendecilerden Nordstorm ile yaptığı anlaşma ile ürünlerini mağazaiçi alışverişe taşıması.


Ürün teslim mağazaları: Argos'un belli mağazalarını ebay müşterileri için birer teslimat alanına dönüştürmesi.


Perakendecilerin dönüşümüne ilişkin bunca örneğin üzerine, perakendedeki dijital dönüşümün analiz edildiği alışveriş tecrübesinin transformasyonu hakkındaki bu video güzel bir tamamlayıcı olacaktır.

13 Eylül 2014 Cumartesi

Web Sitelerini ve Uygulamalarını Mobil Kullanıcılara Hazırlama Stratejileri

İnternete erişimin hızla mobil cihazlara kayması, tüm ülkelerde paralel olarak yaşanan bir durum. En güncel verilerin ışığında firmaların bu dönüşüme kendilerini nasıl hazırlayabileceklerine dair yayınlanmış kaynakları paylaşmak istedim:

TRENDLER
  • İnternet kullanımının neredeyse %30'u tabletler dışındaki mobil cihazlar aracılığı ile gerçekleşiyor.


Kaynak: StatCounter

  • ABD perakende sektöründe mobil cihazların etkisi birçok alanda %50'yi yakalamış.

Kaynak: Mediapost

  • Mobil trafiğin oranı bölgeler arasında çok farklılık gösterse de son bir yılda ciddi bir sıçrama yapmış.

Kaynak: Statista

  • Kullanıcılar bir gün içerisinde mobil cihazlara 150 kezin üzerinde erişiyor.

Kaynak: KPCB



  • Mobil cihazlarda İnternet erişiminde bulunulan zamanın %86'sı mobil uygulamalarda geçiriliyor.


    • Kaynak: Flurry


      MOBİL TECRÜBE
      • Web varlıklarını (siteler, ...) mobil cihaz tecrübesine uygun hale getirmek için kullanılan iki ana yöntem, Responsive (Tasarımı mobile adapte eden) ve Adoptive (İçeriği de mobile adapte eden) tasarım altyapıları. 

      • İnternet erişiminin çoklu cihaz tecrübesine dönüşmesi nedeniyle İnternet platformları için kullanıcı odaklı tasarım stilleri de önemli hale geliyor: Material Design Yaklaşımı da bunun en günceli.

      • Web sitelerinin, mobil internet kullanıcılarının tercihlerine tam uyumlu hale gelmeleri için dikkat etmeleri gereken prensipler de listeler halinde yayınlanmaya başlandı.


      MOBİL OPTİMİZASYON

      Mobil cihazlarda da İnternet kullanımının önemli yönlendiricilerinin başında arama motorları geliyor. Hem mobil sitelerin hem de mobil uygulamaların arama motorlarına uygun hale getirilmesi, önemli bir hazırlık adımı. Mobil uygulamalar için optimizasyon, arama motorları yanında ciddi trafik yaratması nedeniyle Google Play gibi uygulama mağazalarını da ayrı bir başlık olarak ele almayı gerektiriyor.


      * MOBİL UYGULAMALAR İÇİN: Mobil uygulamalar için optimizasyon (Deep Linking geliştirmesini atlamadan) ikiye ayrılıyor.

      26 Ağustos 2014 Salı

      Mobil Ticaretin Yeni Yıldızı Asya Pasifik Bölgesi'nden Bildiriyorum

      Interneticaret blog'unu yıllardır karşıma çıkan bilgileri başkaları ile paylaşmak için kullanıyorum. Dünyada son yıllarda hem kullanıcı hem de gelir hacmi anlamında internet ekosistemini en ciddi büyüten bölgelerin başında Asya Pasifik / Uzak Doğu geliyor. Bu ay içerisinde taşındığım Singapur'da tüm bölgeyi kapsayan yeni görevimde bu bölgeyi daha yakından tanıma fırsatı elde etmeyi ve sizlere bundan sonra bölgedeki trendleri 'yerinden' aktarmayı umuyorum.

      Böyle bir karar vermemde etkili olan şeylerin başında nüfusu yoğunluğu dışında, mobil internet ve mobil ticaret konusunda bölgedeki ciddi ilerlemeyi fark etmem geliyor. Asya Pasifik'te bulunan ülkelerin mobil cihazlar sayesinde dünyaya nasıl bir etkide bulunacağına dair temel verileri sizlerle de paylaşmak istedim.

      Nüfus 
      Gelecek 5 sene içerisinde dünya nüfusunun yarısı bu bölgede yaşıyor olacak. Bu da haliyle telefon sahipliğinden internet kullanıcılığına kadar uzanan her alanda çok önemli bir kullanıcı hacmi yaratacak.



      Mobil İnternet 
      Asya Pasifik Bölgesi, yukarıdaki tablodaki nüfus yoğunluğunun yanında mobil teknolojilerin (altyapı yetersizliğine bağlı olarak) alternatifsizliği nedeniyle dünyanın mobil internet popülasyonunun da ağırlığını taşıyor.



      Akıllı Telefon 
      Asya Pasifik Bölgesi'ndeki birçok kullanıcı henüz akıllı telefonla tanışmış değil. Mobil cihazlara dair Google'ın Android One gibi tüm projeler, mobil internetle kötü cihaz tecrübeleriyle tanışan kullanıcıların mobil internet kullanım tecrübesini daha çok geliştirmesini amaçlıyor.



      E-Ticaret 
      E-Ticaretin ciddi hacimlere ulaştığı ABD ve Avrupa'da büyüme oranları ciddi bir gerileme yaşıyor. Bu nedenle dünyanın gündemi; hem turizm gibi hizmet hem de perakende  alanlarında dijital ticaretin hızlandığı bölgelere çevrildi. Turizmde ciddi bir büyüme beklenen bölgede, Online perakendede de ciddi bir atılım yaşanıyor.


      Kaynak: European Travel Commission

      Mobil Ticaret
      Asya Pasifik Bölgesi, cihaz penetrasyonu açısından henüz tam olarak Amerika ve Avrupa ile boy ölçüşemese de tüketicilerin mobil cihazları üzerinden tüketim yapma tercihleri ciddi şekilde yüksek. Bu da bölgede mobil ticaretin yakın gelecekte çok önemli hacimlere ulaşabileceği değerlendirmesine neden oluyor.


      Kaynak: eMarketer

      26 Temmuz 2014 Cumartesi

      Mobil Ticaretin Temel İçgörülerinden Haberdar Mısınız?

      2018 yılında ABD e-perakende hacminin %27'sini oluşturacağı öngörülen mobil ticaretin büyüme hızı, yandaki tabloda gördüğünüz gibi tüm alt kategoriler için göz kamaştırıcı. Bu yazıda raporlardan / verilerden sıyrılıp mobil ticaret konusunda ciddi aşama kaydeden firmaların tecrübelerini aktarmak istedim:

      - Dünyanın her bölgesinde mobil ziyaretçi hacimleri ile mobil gelirler arasında ciddi bir fark bulunuyor. Büyüklükler değişse de aradaki bu fark ticarete bakış açımızın değişmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Mobil cihazları gün içerisinde daha sık kullanan tüketicilerin firmalara gerçek katkısını ölçmek için daha sağlıklı bir hedef koymayı değerlendirebiliriz. Mobil ticareti değerlendirirken Conversion (Dönüşüm) yerine Conversation (Görüşme) konseptini kullanmaya başlayarak mağaza adresini incelemekten, çağrı merkezini aramaya kadar birçok ticari etkileşimi bütünlüklü olarak görebiliriz. Hiç tüketicilerinizin mobil cihazlardan sitenizi ziyaret edip çağrı merkezinize ulaştığını raporlamadınız mı?

      - Akıllı telefonların kullanım alışkanlıkları masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar veya tablet bilgisayarlardan çok farklı. Bu cihazlarda geçirilen süreden alışveriş frekansı ve sepet büyüklüklerine kadar bambaşka tüketici alışkanlıklarından bahsedebiliriz. Tüketicilerin cihaz değiştirdiklerindeki davranış farklılıkları nedeniyle artık mobil siteler, ayrı mağazalar gibi yönetilmeye başlandı. Bunu daha da ileriye götürüp her cihaza özel farklı tecrübeler ve süreçler içeren arayüzler yazılmaya çalışılıyor. Bu da ana sayfalardaki ürünlerden tutun da sepet süreçlerinin bile cihazlara özel hale getirilmesini sağlıyor. Acaba mobil sitenizden en çok satınalınan ürün, websiteniz ile aynı mı?

      - Her an elinin altında ve küçük bir ekranı bulunan akıllı telefonundan sitenizi ziyaret eden bir kişinin alışveriş süreci; klavye sayesinde rahatça içerik girebilen ve geniş ekranlı olan laptop kullanıcısından ciddi şekilde ayrışıyor. Bu durumda Responsive Design'dan bahsedebilir miyiz? Mobil siteleri sadece o cihazlardan ziyaret edilebilen aynı site tecrübesinin arayüzleri olarak kurgulamak yerine mobil tecrübeye uygun dizayn etmeliyiz. Mobil sitenizden alışveriş yapan kişiler web sitenizin her özelliğini kullanıyor mu ya da mobil sitede daha fazla kullanılan bir özellik var mı?

      - Mobil uygulama yapmayı tercih eden firmaların yaşadığı ortak sorun, ciddi indirtme stratejileri / maliyetleri sonrasında uygulamaları indiren tüketicilerin bunları aktif olarak kullanmaması. Bunun en temel nedeni, tüketicilerin uygulamaları belli sıklıkta kullanmaya ihtiyaç duymayıp unutmaları. Dolayısıyla mobil uygulama yapmak tercih edilecek bir durum değil, içerik pazarlaması (Content Marketing) konusundaki yetkinlikle doğrudan ilişkili bir iş geliştirme süreci. Ancak bu şekilde uygulamanın indiren kişiler tarafından aktif kullanılması sağlanabilir. Mobil uygulamalarınızın kullanımını artıracak özel kampanyalar, içerikler ve projeler yaratmanın etkisini ölçüyor musunuz?

      - Mobil uygulamaların en önemli avantajlarından biri kullanıcılara ait ödeme sistemi verilerini (üyelik, kart bilgisi gibi) kişilerin kendi cihazlarında tutabilmeleri / kaydedebilmeleri. Bu şekilde firmaların web üzerinde ciddi sertifikasyonlar gerektiren bir güvenlik sorunsalını kolayca aşıp tüketicilerin mobil alışveriş akışlarını en çok yavaşlatan engeli ortadan kaldırabilmesini sağlıyor. Mobil uygulamanızda müşterilerinizin ödeme bilgilerini saklama seçeneği var mı?


      29 Haziran 2014 Pazar

      Türkiye E-Ticaret Pazarı 2014 Yılı İtibariyle Hangi Hacme Erişti?

      Türkiye e-ticaret sektörünün en önemli eksikliklerinden biri, gerçek pazar büyüklüğüne dair verilerin bulunmamasıydı. Bugüne kadar sadece Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) firmalar arasındaki ticareti de kapsayan (zaman zaman hatalı yorumlamalara neden olabilen) sanal POS hacmi üzerinden değerlendirme yapılabiliyordu. Haziran ayı içerisinde yayınlanan iki rapor, bu önemli eksikliğin giderilmesini sağlamaları açısından büyük önem taşıyor.

      TÜSİAD Dijital Pazarın Odak Noktası E-Ticaret

      Türkiye'de İnternet ve girişimcilik ekosistemi hakkında yayınlanmış en detaylı çalışmalardan biri olan Tüsiad raporunu, Sina Afra hazırlamış.

      Türkiye'deki e-ticaret harcalamalarının 2012 yılı itibariyle 15.3 Milyar TL ile toplam perakendenin %1,7'sini oluşturduğu ifade edilmiş.

      Türkiye ile diğer ülkelerdeki e-ticaret hacminin paylarının karşılaştırıldığı aşağıdaki grafik, e-ticaret oranları açısından ülkemizde daha yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor.














      TÜBİSAD Türkiye'de E-Ticaret

      Deloitte, Etid ve ComScore'un birlikte hazırladığı çalışmada Türkiye'deki e-ticaret pazar büyüklüğü 14 Milyar TL olarak ortaya çıkmış. Bu hacmin 5 Milyar TL'lik kısmı Online perakende firmalarının cirolarından oluşurken 2,3 Milyar TL'lik kısmı ise çok kanallı perakende şirketlerine atfedilmiş.

      Çalışmadan aldığım aşağıdaki ülkelerarası karşılaştırmalı grafik, e-ticareti geliştirmek için Türkiye'de tüketici tarafında gidilmesi gereken alanları göstermesi açısından önem taşıyor.
















      Bu raporlardaki ülkelerarası karşılaştırmalardan çıkarılabilecek ortak sonuç, Türkiye'de e-ticaret alanında daha işi başında olduğumuz ve bu nedenle ciddi bir büyüme fırsatının bulunması. Aşağıda paylaştığım şirket istatistikleri karşılaştırmaları da bu pencereden değerlendirilmesi gereken önemli fırsatları işaret ediyor.

      25 Mayıs 2014 Pazar

      Mobil ticaret hakkında güncel istatistik ve rapor ihtiyacınız mı var?

      Mobil internet ve onun getirisi olan Mobil Ticaret, hacimler arttıkça gündemde daha fazla yer işgal etmeye başladı. Son dönem raporlarından derlediğim aşağıdaki veriler, bu konuya daha farklı bir pencereden bakmanızı sağlayabilir.

      Mobil internet kullanımının en yoğun olduğu Asya'da büyük ekranlı akıllı telefon (Phablet) talebi, ciddi bir büyüme göstermiş.


      Kaynak: Business Insider The Future of Mobile


      Gün içerisinde televizyon izlerken aynı anda akıllı telefon kullanma süreleri birçok ülkede yarım saati aşmış. Türkiye'de bu süre 46 dakika olmuş.


      Kaynak: Millward Brown AdReaction 2014


      Akıllı telefonlarda geçirilen vaktin %86'sı uygulamalarda (app) %14'ü ise internet tarayıcılarda (browser) geçiriliyormuş.


      Kaynak: Flurry Statista


      Mobil ticaretin elektronik ticaret içindeki payı, tüm dünyada ciddi şekilde arttı. Bu oranın Türkiye'de 2012 yılında %6 olduğu belirtilmiş. Aynı raporda ABD %4.2 olarak belirtilirken bir başka raporda ABD'de mobil ticaretin e-perakende içerisindeki payı 2014 yılında %19 olarak ifade edilmiş.






      Mobil cihazların (akıllı telefon ve tabletler) fiziksel mağazalardaki satışları çok ciddi olarak etkilemeye başladığı konuşulmaya çaşlandı. ABD'de mağazaiçi satışların %19'unun bu cihazlardan etkilendiği belirtilmiş.




      Yukarıdaki raporlarda MOBİL'in günümüzde ne kadar önemli hale geldiği net bir şekilde ortaya konmuş. Dijital varlıklarınızın mobil tecrübeye uygunluğunu geliştirmek için aşağıdaki üç noktayı gözden geçirmeyi ihmal etmeyin:

      - Siteniz Mobil site dizayn prensiplerine uygun mu?
      - Sayfa yüklenme testini (PageSpeed Test) denediniz mi?
      - Etiket Yöneticisini (Tag Manager) mobil uygulamalarınıza eklediniz mi?