14 Nisan 2014 Pazartesi

Geleneksel Perakendecilerin Dijital Serüveni

Fiziksel mağazalar açarak metrekare üzerinde büyüyen geleneksel perakende firmaları için önümüzdeki dönem zor geçecek gibi görünüyor. Türkiye'de hala birçok danışmanlık firması, analizlerinde perakendeciler için fırsatın yeni mağazalar açmak olduğunu belirtse de yurt dışında mağaza perakendeciliğinin geleceği tartışılmaya başlandı. Geleneksel perakende firmaları bir yandan daha az metrekare ile faaliyetlerini sürdürmeyi planlarken diğer yandan yeni mağaza açma konusunda çok daha temkinli davranıyor.


Business Insider verilerine göre ABD'de GAP 2012 ve 2013 yıllarında 189 mağaza kapatırken; Staples 2015 yılına kadar 225 mağaza kapatmayı planlıyor. Geleneksel perakende firmaları, fiziksel mağazalarında düşen ciroları ise web satışları ile telafi etmeye çalışıyor. ABD'deki perakende mağazalarının e-ticaret ciroları 2013 yılında %24 artarken, aynı dönemde toplam e-ticaret hacmi %17 oranında büyüdü.


Son dönemde yapılan değerlendirmeler, sadece metrekare genişletmeye çalışan ve yeni mağazalar açmaya odaklanan perakende yaklaşımının e-ticarete kayan cirolar sebebiyle popülerliğini borçlu olduğu 'hız'ını kaybetmesi üzerinde odaklanıyor. Marc Andreessen, bunun ciroların hızlı düşüşüne paralel şekilde düşürülemeyen kira giderleri ve yüksek stok maliyetlerinin sonucu olduğunu açıklayıp; bir tık daha ileriye giderek yaşanan bu olumsuz gidişatı, geleneksel perakendenin ölümü olarak lanse etmişti.

Dünyada offline perakende cirolarının e-ticarete kayması her geçen yıl artarken, e-ticaretin büyüme hızı ise ulaşılan ölçekten dolayı yıllık %17'ye kadar düştü. E-ticaretin artan gelişiminden söz açılmışken, ABD'de perakendenin ortalama olarak %9'una ulaşan web satışlarının gerçek gücünün sağlıklı analiz edilemediğini fark ediyor muyuz? Jeff Jordan, ABD e-ticaretinin sektörlere göre kırılımına baktığında medya kategorisinin cirosunun %25'inin şimdiden dijital olduğunu, tüketici elektroniğinde ise %20'ye yaklaştığını ortaya koymuştu. Aynı analiz içerisinde paylaşılan tüketici elektroniği ve ev dekorasyon gibi birçok kategoride offline satışların küçüldüğü bilgisini de buna katarsak; perakende sektörünün bazı alt kategorilerinde web satışlarının çok ciddi hacimlere ulaştığı ve büyüme metriklerini üstlendiğini görebiliriz. Aslında e-ticaret; ciddi oranlarda penetre olduğu kategorilerde, (toplam ortalamalara bakarak) yapılan değerlendirmelerin çok üzerinde bir etkiye sahip olmuş durumda.


Şüphesiz ki perakende sektörü sadece dijital hale gelmeyecek. Ama nasıl bir dengede altın bir oran bulunacağı da tartışmaların en can alıcı noktasına oturmuş durumda. Müşterilerin alışveriş deneyimini yaşamak için ürünlerle doğrudan etkileşime gireceği fiziksel alanların varlığının önemine dair değerlendirmeler bir yana dursun, birçok Online perakendeci zaten fiziksel satış noktalarını faaliyete geçirmiş durumda.

Gelecekte kaçınılmaz olarak karşılaşacağımız bir başka durum da fiziksel perakendecilerin tüketici analizlerini Online deneyimden aldıkları vizyonla geliştirme çalışmalarını artırmaları olacak. Daha önce bir yazıda örneklerini paylaştığım mağaza içi analiz araçları, bu alandaki teknolojik gelişmenin göstergeleri. Beacon olarak isimlendirilen takip teknolojileri, bu özellikleri standart olarak barındıran akıllı telefonların yaygınlaşması ile bizleri alışveriş yapmayan kişilerin tutumlarının da analiz edilebildiği bir perakende geleceğine taşıyacak.

2 yorum:

  1. Her zamanki gibi değerli tespitler içeren bir yazı olmuş. Ülkede perakende sektörü geleneksel ve güçlü bir yapıya sahip. Ama geleneksel yapı genel olarak ağır basıyor. Bu sebeple bilgiye zaten sahip kaynakları kullanmak yerine içsel çözümler üzerine gidiliyor. Bu kaynaklara harcama yapmak mantıklı gelmiyor. Ticaret erbabı yöneticiler, eticaret'e sabır göstermiyor. Oysa doğru bir strateji ve çalışma ile belli bir sürede yol almak mümkün. Birgün en fazla ciro yapan mağazanızın e-ticaret mağazanız olması hayal değil.

    YanıtlaSil
  2. Türkiye'nin geleceği için önemli şeyler söylüyor aslında ABD bazlı veriler. "Geleneksel perakendenin ölümü" çok iddialı olsa da, tüketici davranışlarının giderek şekil değiştirdiği ve daha da farklılaşacağı aşikar. Veriler çok faydalı olmuş Mahir.

    YanıtlaSil