11 Ağustos 2010 Çarşamba

İnternet’ten sebze meyve satılır mı?

Elektronik ticaret sektörü son dönemde özellikle mobil ticaret ve sosyal ticaret uygulamaları ile büyüme oranlarını daha da artırıyor. Bugüne kadar e-ticaretin en önemli ciro kategorileri olan giyim ve tüketici elektroniği, tüketiciler için İnternet üzerinden satınalma tercihlerinde her geçen gün daha fazla önemli hale geliyor. Bunların yanında özellikle gönderim süreçleri konusunda aşama kaydeden firmalar, farklı kategorilerdeki cirolarının büyümesine dair ciddi atılımlar yapıyor.

Amazon, geçen ay İngiltere’de içinde manav ürünleri de bulunan hızlı tüketim ürünleri reyonunu açtı. Bu hizmetin önemli bir noktası da hızlı teslimat tarafı olduğu için Amazon Prime üyelerinin bir gün içinde siparişlerini teslim alabileceği bir sistem oluşturulduğunun da altını çizmek gerekli. Fakat bu atılım Amazon’un bu sektördeki ilk projesi değil. Şirketin ABD’de uzun yıllardır İnternet üzerinden sebze meyve satışı sürüyor. Bu proje bir bakıma dünyada bu kategorideki ilk örnek olan Webvan’ın iflas edip Amazon tarafından satın alınmasından sonra faaliyetine başka isim altında devam etmesi olarak da değerlendirilebilir.

E-ticaret konusunda dünyadaki en gelişmiş pazar olan İngiltere'deki tüketiciler için Online manav konsepti yabancı oldukları bir kavram değil. Uzun yıllardır e-perakendeci Ocado ve mağaza perakende zincirleri Waitrose ve Tesco bu ülkede İnternet üzerinden taze sebze ve meyve satışlarında önemli cirolar elde etmekte. Hatta Waitrose’un son dönemde geliştirdiği mobil uygulamalar ile tüketicileri için farklı bir tecrübe sağlamayı hedeflediği de söylenebilir. Brandband’in bu yıl içerisinde yayınladığı verilere* dayanan yandaki grafikte İngiltere’deki akıllı telefon kullanıcılarının %17’sinin mobil olarak manav ürünleri satınalmaya yatkın olduğu ortaya çıkmış.


Türkiye Online Sebze-Meyve Sektörü
Uzun yıllardır hizmet kalitesini bozmadan (ama bu seviyeyi pek de ileriye götürmeden) tüketicilere İnternet üzerinden de ulaşmaya çalışan Migros’un sanal marketi Kangurum ve ismi kadar dünya standartlarında bir hizmet kalitesi sunamasa da bu konuya yatırım yapması İnternet kullanıcısı müşterilerini mutlu eden; Carrefour dışında sektöre ciddi yatırım yapan başka bir firma bulunmuyor. Lokal bir marka olarak kendini İnternet üzerinde konumlamaya çalışan Sarıyer Market'in bu gayretinin de altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye pazarını, meyve sebze ürünlerinde Online ticaret kategorisi açık ara en gelişmiş olan İngiltere ile kıyaslamak ilk bakışta pek mümkün görünmese de elimizde Avrupa çapındaki en güncel araştırma olan Consumer Barometer verilerinde sektörün durumu, beklenildiği kadar olumsuz görünmüyor; özellikle de İtalya ve İspanya ile karşılaştırıldığında.


* Rapora buradan ulaşılabilir.

4 yorum:

  1. Şu an tam detaylarını hatırlayamasam da Tarım Bakanlığı tarafından geliştirilen bir İnternet Projesi var. Hedeflenen amaç; aracıları ortadan kaldırıp Üretici'yi Ana Dağıtıcı / Tüketici ile daha hızlı iletişime geçirebilmek ve Üretici'nin kâr oranını artırmak.

    Başarılı bir şekilde uygulamaya geçer ise kesinlikle Türk E-Ticaret sektöründe (bu kategori için) bir hareketlenme yaşanmasına sebep verecektir.

    YanıtlaSil
  2. arım Bakanlığı tarafından geliştirilen İnternet Projesi


    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/15541904.asp?gid=373

    YanıtlaSil
  3. Haberde ilgili web sitesinin adresine dair bilgi bulunmaması ilginç. Arama motoru aracılığı ile bulduğum www.Koy-Koop.org sitesi de an itibariyle Bandwidth Limit Exceeded hatası veriyor :)

    YanıtlaSil
  4. bir sebze meyve toptancısı olarak bu konuda "üreticiden tüketiciye" denen bir kavramın her zaman politikacıların bir seçim malzemesi ve bize görede her zaman koca bir hayal olduğunun altını çizmek isterim.Unutmayın ki öncelikle bir üretici maximum 1-2 çeşit sebze meyve yetiştirebilir oysa manav reyonlarına baktığınızda 150-200 çeşit muhtelif yörelerde yetişmiş hatta yurt dışından ithal edilmiş bir çok sebze meyve çeşitleri vardır.Hiç bir üretici bu kadar çeşidi bir arada sunamaz..Ve bir çoğumuz o manav reyonlarında görmüş olduğumuz resim gibi sebze meyvelerin aslında tarla ve bahçelerde ki halleri; işçilik ve kalibreleme yapılmadan,seçilip temizlenmeden, ıskartaları ayrılmadan o manav reyonlarına damdan düşer gibi gelmediğini bilmemiz lazım.Bu bir hizmet sektörüdür.Önce her kalem sebze meyveden iyi anlamanız lazım ki müşteriye ne gönderdiğinizi bilesiniz, saklama raf ömrünü çok iyi bilmeniz lazım aski halde stokta 1-2 gün satılamayan sebze meyve çok çabuk çürür ve bu sefer kar değil zarar olur.Online sebze meyve satışı ancak bu işle iştigal eden ve bu konuda halihazırda satış mağzası bulunan bu işten anlayan işletmelerin yapabileceği bir iş olduğunu unutmayalım..hepiniz saygılar sunarım..

    YanıtlaSil