Özel alışveriş siteleri, Türkiye'de son birkaç yıldır e-ticaretin büyümesindeki katalizörler olarak değerlendiriliyor. Bu siteler, giyim alışverişi gibi henüz e-ticarete kaymamış bir kategoriyi; kadın hedef kitleyi İnternet'e çekerek kısa sürede dijitalleştirmeyi başardılar. Bu e-ticaret modeli, aslında ilk kez 2001 yılında Fransa'da faaliyete geçen Vente-Privee ile ortaya çıktı. Modeli, 2007 yılında ilk olarak ABD'ye taşıyan Gilt Groupe ise kendini lüks markalarla farklılaştırmayı seçmişti. Gilt, hızla büyüyen üye ve ciro hacimleri ile birlikte; 2011 yılı itibariyle aldığı yatırımlar ile 1 milyar doların üzerinde bir şirket değerine ulaştı.
Gilt Groupe kurucuları Alexis Maybank (kendisi Webrazzi Summit 2012'ye konuşmacı olarak katılmıştı) ve Alexandra Wilkins Wilson, 2007 yılında hayata geçirdikleri projelerinin hikayesini, yazdıkları Yalnız Davetiye İle (By Invitation Only) isimli kitaplarında aktarmaya çalışmışlar.
Sitenin kurucularından birinin (aynı zamanda özel alışveriş konseptini ABD'ye getirme fikrinin sahibi) DoubleClick'in eski CEO'su olduğunu, bir diğer kurucusunun eBay'in farklı kategorilerdeki ve ülkelerdeki operasyonlarını yönetme tecrübesine sahip olduğunu ve bir diğerinin Louis Vuitton ve Bvlgari gibi firmalarda üst düzey yöneticilik yapmış olmaları bir yana; en başarılı üniversitelerden mezun olmuş ve daha önce başarısız İnternet projelerini tecrübe etmiş olduklarının altını çizmemiz gerekiyor.
Lüks markaları İnternet'e taşıyabileceklerine dair inançlarının temelinde, fiziksel alışverişte uzun yıllardır tasarımcıların kısıtlı ürünlerinin büyük indirimlerle satıldığı Örnek İndirim (Sample Sale) kampanyaları varmış. Lüks ürün tüketen kitlenin bunu bir özel etkinlikmiş gibi algıladığını ve Project Runway gibi TV programlarının başlamasıyla geniş kitleler arasında moda tasarımı ve marka algısının yükseldiğini değerlendirmişler.
Markaları özel alışveriş konseptine ikna ederken; elde kalan stokları, halihazırdaki marka algısını zedelemeden yeni bir platformda ve yeni bir kitleye sunma fırsatı öne çıkarmışlar. Yeni jenerasyonlarda İnternet'in hayatın ortasındaki rolü nedeniyle; üst segment markaların müşterilerinden edinecekleri yaşam boyu getiri değerini (life-time value), ortalama müşteri yaşını aşağı çekerek sağlayabileceklerini belirtmişler.
Girişimlerini geliştirirken Vente-Privee, Net-a-Porter ve Neiman Marcus gibi başarılı örneklerin yanında Boo.com gibi başarısız sektörel örnekleri de incelemişler.
Gilt Groupe, büyüme stratejisinde hayata geçirilebilecek tüm fırsatları denemiş; diğer ülkelerde faaliyete başlamış (Gilt Japonya), farklı kategorilere girmiş (Gilt Home, Jetsetter, Gilt City) ve farklı dikeylerde (çocuk, erkek) ürün gamını genişletmiş.
Satışların %65'i kampanyaların açıldığı ilk saat içerisinde yapılan sitede mobil ticaretin hacmi hafta sonları %50'ye ulaşıyormuş.
Kitap dışından bir not ile bitireyim. Özel alışveriş sektöründe Türkiye'den çıkan yerli girişimlerin hikayeleri de en az Gilt'in hikayesi kadar renkli. Merak edenler Markafoni'nin hikayesini bu yazıdan; Trendyol'un hikayesini ise bu röportajdan okuyabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder