25 Aralık 2009 Cuma

Türkiye'de Bilişim ve İnternet Konusunda Çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarını Biliyor Musunuz?

Türkiye’de bilişim ve İnternet konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını malesef tanımıyoruz. Bu nedenle de bu kuruluşların bilişim sektörü için oluşturdukları önemli çabayı ve katma değeri fark edemiyoruz. Türkiye’deki bu kuruluşları ve ana misyonlarını aşağıda kısaca toparlamaya çalıştım. Acaba siz kaç tanesini biliyordunuz?


Türkiye Bilişim Vakfı (TBV): Yayınlar, ortak projeler ve etkinlikler yoluyla Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için altyapı çalışmalarının tamamlanmasını ve Türkiye bilişim sektörünün gelişmesini amaçlamakta. Bilgi Çağı Dergisi yayımcısı ve eTR Ödülleri Etkinliği organizatörü.


Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD): Toplantılar, yayınlar ve etkinlikler yoluyla Türkiye bilişim sektörünün geliştirilmesini ve e-dönüşüm gibi ulusal projelerin hayata geçirilmesini amaçlamakta. Türkiye’deki bilişim şirketlerinin büyük bölümünü temsil etmekte. Uluslarası ICTtrain Projesi ve Bilişim Zirvesi Etkinliği destekçisi.


Türkiye Bilişim Derneği (TBD): Toplantılar, çalışma grupları, yayınlar ve etkinlikler yoluyla Türkiye’de bilişim ile ilgili teknolojilerin kullanımının artırılmasını, bilişim sektörüne akademik bir destek sağlanmasını ve devlet yönetiminde bilişimin etkin kullanılmasını amaçlamakta. Bilişim Dergisi yayımcısı ve Ulusal Bilişim Kurultayı organizatörü.


İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD): Açık Sistem Kullanıcılar Derneği kendini yenileyerek bu ismi aldı. Internet konusunda projeler üretilen ve sorunların tartışıldığı bir platform olmayı amaçlamakta. Türkiye’de İnternet Konferansları (inet-tr) Etkinliği organizatörü.


Tüm İnternet Derneği (TİD): Tüm Internet Servis Sağlayıcılar Derneği (TİSSAD) kendini yenileyerek bu ismi aldı. Çalışma grupları ve toplantılar yoluyla Türkiye’de İnternet’in yaygınlaşması, yasal temellerinin oluşması ve kullanıcı haklarının korunmasını amaçlamakta.


İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD): İnternet siteleri için mesleki ve etik standartları saptamayı, bunların uygulanmasını sağlamayı ve site sahiplerinin faydalı içerik oluşturması ile yasal uygulamalardan haberdar edilmesini amaçlamakta.


İnternet Medyası Derneği (İMD): İnternet medyasını geliştirmeyi ve standartlarını oluşturmayı amaçlamakta.


Türkiye’de bilişim ve İnternet konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından bu listede bulunmayanlar hakkındaki bilgileri gönderebilirseniz, hep birlikte listeyi daha sağlıklı bir hale getirebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder